Čokoládové Crème Brûlée I
Seznam surovin
- žloutek 4 kusy
- cukr 70 gramů
- játra 60 gramů (husí - foie gras)
- čokoláda hořká 60 gramů
- smetana 1,5 decilitru
- víno portské 1 lžíce
- brandy 1 lžička
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- sůl 1 špetka
- med 1 lžíce (tekutý, na zapečení)
- cukr krystal 1 lžíce (na zapečení)
- máslo (na vymazání formiček)
Postup přípravy
Játra zbavíme žilek a blanek a přes noc je naložíme do směsi brandy, portského, soli a bílého pepře.
Druhý den je rozmixujeme se smetanou, cukrem a žloutky. Přimícháme rozpuštěnou čokoládu a směs nalijeme do máslem vymazaných formiček nebo malých šálků. Postavíme je do pekáčku s teplou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky šálků, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 45 minut.
Po upečení povrch krému lehce posypeme krystalovým cukrem a přelijeme tenkou vrstvou medu. Troubu zapneme na gril na nejvyšší teplotu, šálky vložíme těsně pod spirály grilu a krátce zapečeme dozlatova. Med s cukrem na povrchu by měl zkaramelizovat a utvořit tenkou karamelovou vrstvu. Krém podáváme ihned.
Načítám komentáře...