Čokoládový krém
Seznam surovin
- čokoláda mléčná 230 gramů
- smetana na šlehání 150 gramů
- máslo 60 gramů
- mléko 1/2 decilitru
- cukr vanilkový 25 gramů
- sůl 1 špetka
- likér (na dochucení (podle vlastního výběru))
Postup přípravy
Do kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme vanilkový cukr a špetku soli a společně vše svaříme, až se cukr se solí rozpustí. Pak přidáme nakrájené máslo a čokoládu a za stálého míchání necháme obojí rozpustit (ale již nevaříme).
Připravenou čokoládovou hmotu necháme prochladnout, pak do ní přilijeme mléko a rozmícháme na hladký krém, který můžeme ještě dochutit likérem (například mandlovým, čokoládovým, ořechovým apod.).
Hotový krém naplníme do malých skleniček a necháme vychladit. Před podáváním každý pohár podle chuti ozdobíme (například drobným ovocem, šlehačkou a čokoládovými hoblinkami).
Poznámka k receptu
Při přípravě krému nešetřete na čokoládě a použijte co nejkvalitnější, s vysokým obsahem kakaové hmoty.
Čokoládový krém je natolik chuťově výrazný, že ho můžete podávat uvedeným způsobem, tedy v pohárech a ozdobený. Výborný je ale i jako náplň do dortů, řezů nebo jím můžete naplnit upečený korpus z lineckého těsta.
Načítám komentáře...