Lipová pěna se smaženým jitrocelem
Seznam surovin
- smetana na šlehání 250 mililitrů (33%)
- cukr 7 lžic
- lipový květ 1 hrst (čerstvý, nebo sušený, případně 4 sáčky lipového čaje)
- jitrocel 20 kusů (čerstvé, dlouhé lístky)
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná polohrubá 4 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/4 balení
- olej
- cukr skořicový 1 balení (na obalení)
Postup přípravy
Lipové květy (nebo čajové sáčky) svaříme s 6 lžícemi vody a cukrem a necháme je dostatečně vyluhovat. Takto připravený lipový čaj necháme vychladit a pak ho přecedíme.
Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme do ní vychlazený lipový čaj. Směs naplníme do cukrářského sáčku, nastříkáme ji do vysokých skleniček a necháme vychladit.
V misce rozšleháme vejce s polohrubou moukou a práškem do pečiva, až vznikne hladké těstíčko. Lístky jitrocele osušíme, namočíme do těstíčka a usmažíme je ve vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Rychle je obalíme ve skořicovém cukru, zapíchneme je jako ozdobu do skleniček s pěnou nebo je rozložíme vedle pěny na talířek a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Pokud nebudete pěnu podávat ihned, vmíchejte do ní 2 plátky (3 g) želatiny, které jste předem namočili ve studené vodě, poté vymačkali a opatrně rozpustili při polovičním výkonu v mikrovlnné troubě. Poháry s pěnou pak uložte v chladničce.
Načítám komentáře...