Makovec z nemletého máku
Seznam surovin
- mák 220 gramů (nemletý)
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- cukr 200 gramů
- margarín 200 gramů
- vejce 4 kusy
- mléko 1,5 decilitru
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- rum 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- čokoládová poleva bílá 200 gramů
- švestková povidla 150 gramů (nebo višňová marmeláda)
- máslo (na vymazání pekáče)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání pekáče)
Postup přípravy
V míse vyšleháme žloutky s třemi čtvrtinami cukru do pěny. V jiné míse smícháme mouku s mákem a práškem do pečiva. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr. Do žloutkové pěny opatrně vmícháme mléko a nalijeme ji do mísy s moukou a mákem. Pomalu promícháváme a postupně přidáváme sníh, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do vymazaného a vysypaného pekáče, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 40 minut.
Upečené těsto po vychladnutí vyklopíme z pekáče, podélně ho rozkrojíme na dva pláty, spodní díl potřeme povidly (nebo zavařeninou) smíchanými s rumem a přiklopíme vrchním plátem.
Třetinu polevy nastrouháme na hrubém struhadle na hoblinky. Zbytek rozlámeme na kousky, opatrně rozpustíme ve vodní lázni a rozetřeme na makovec. Když začne poleva tuhnout, posypeme makovec hoblinkami a necháme zcela ztuhnout. Před podáváním makovec nakrájíme.
Poznámka k receptu
Pokud máte příliš hustá švestková povidla, rozmíchejte je nejprve s trochou převařené vody s cukrem a teprve pak ochuťte rumem.
Aby se vám bílá čokoládová poleva lépe strouhala, nechte ji nejdříve dobře vychladit a pracujte při strouhání rychle.
Načítám komentáře...