Makovec z nemletého máku

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse vyšleháme žloutky s třemi čtvrtinami cukru do pěny. V jiné míse smícháme mouku s mákem a práškem do pečiva. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr. Do žloutkové pěny opatrně vmícháme mléko a nalijeme ji do mísy s moukou a mákem. Pomalu promícháváme a postupně přidáváme sníh, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do vymazaného a vysypaného pekáče, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 40 minut.

Upečené těsto po vychladnutí vyklopíme z pekáče, podélně ho rozkrojíme na dva pláty, spodní díl potřeme povidly (nebo zavařeninou) smíchanými s rumem a přiklopíme vrchním plátem.

Třetinu polevy nastrouháme na hrubém struhadle na hoblinky. Zbytek rozlámeme na kousky, opatrně rozpustíme ve vodní lázni a rozetřeme na makovec. Když začne poleva tuhnout, posypeme makovec hoblinkami a necháme zcela ztuhnout. Před podáváním makovec nakrájíme.

Poznámka k receptu

Pokud máte příliš hustá švestková povidla, rozmíchejte je nejprve s trochou převařené vody s cukrem a teprve pak ochuťte rumem.

Aby se vám bílá čokoládová poleva lépe strouhala, nechte ji nejdříve dobře vychladit a pracujte při strouhání rychle.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...