Máslové točené rohlíčky
Postup přípravy
Vodu odměřte do nádoby a vložte od lednice. Máslo nakrájejte na malé kousky a rukama do něj zapracujte třetinu mouky. Vál posypte moukou, směs rozválejte na obdélník asi 10 x 15 cm, zabalte do fólie a vložte do lednice.
Vodu vyndejte z lednice, nalijte ji do mísy se zbylou moukou, přidejte cukr a sůl a vše rychle zpracujte na hladké pružné těsto (pracujte studenýma rukama). Na pomoučeném vále těsto rozválejte na obdélník o něco větší, než máte ten z máslové hmoty. Doprostřed položte máslový plát a postupným překlápěním a stlačováním ho zapracujte do těsta.
Rozválejte dlouhý obdélník, dvakrát ho přeložte (takže vzniknou 4 vrstvy), zabalte do fólie a vložte na 20 minut do chladu. Tento postup rozválení, přeložení a chlazení ještě dvakrát až třikrát zopakujte.
Nakonec těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a rozkrájejte ho na 4 stejně velké čtverce, které rozpulte vždy na 2 trojúhelníky. Od širší strany zaviňte do rohlíčků a ohněte do půlměsíců.
Vložte je na pečicím papírem vyložený plech, povrch potřete rozkvedlaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Pokud si uděláte dvojnásobnou dávku těsta, můžete jeho polovinu dát do mrazáku (až po konečném rozválení). Těsto rozdělte na několik plátků, mezi které vložte fólii, aby se neslepily.
Načítám komentáře...