Miništóly
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 250 gramů (změklé)
- rozinky 40 gramů
- brusinky 40 gramů
- pomerančová kůra kandovaná 50 gramů
- mandle 100 gramů (nasekané)
- vejce 1 kus
- marcipán 100 gramů
- mléko 60 mililitrů
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 40 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Nejdřív připravte kvásek. v misce míchejte droždí se lžící cukru, až vznikne kašička. Přidejte 2 lžíce mouky a vše zalijte mlékem. Povrch poprašte špetkou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít, trvá to asi 10 minut.
2. Zbylou mouku prosejte do velké mísy, přidejte cukr, sůl a promíchejte. Do mouky vyklepněte vejce, přidejte 185g změklého másla nakrájeného na kostičky a přidejte vzešlý kvásek. Prohněťte a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte z něj kouli, lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou propracujte
3. Nasekané mandle, rozinky, brusinky a kandovanou kůru vmíchejte do těsta, propracujte a nechte kynout ještě 15 minut. Těsto rozdělte na 18 kousků a z každého vytvarujte šišatý bochánek. Jeden okraj bochánku zploštěte, doprostřed položte váleček z marcipánu a tenčí plát těsta přes marcipán přehněte na nevyválenou část. Štóly nechte ještě 10 minut kynout.
4. Troubu předehřejte na 180°C, dejte do ní plech se štólami a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 140°C a pečte ještě 20 minut. Po vytažení z trouby štóly potřete zbylým rozpuštěným máslem, hojně pocukrujte cukrem moučka a nechte vychladnout. Pak je zabalte do alobalu a nechte ve vzduchotěsné krabici rozležet.
Načítám komentáře...