Moučník plný pomerančů
Seznam surovin
- pomeranče 3 kusy
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr krupice 70 gramů
- dětská krupice 80 gramů
- sůl
- máslo (na vymazání plechu)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
Na pomerančový přeliv:
- pomeranče 3 kusy
- cukr krupice 70 gramů
Postup přípravy
Na těsto omyjeme jeden pomeranč důkladně teplou vodou a nastrouháme z něj dvě lžičky kůry. Nasypeme ji do mísy, přidáme žloutky a cukr a ušleháme hustou pěnu. Vmícháme do ní krupičku a šťávu vymačkanou ze všech tří pomerančů a necháme 10 minut stát. Mezitím ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, opatrně ho navršíme na žloutkovou hmotu, navrch nasypeme hladkou mouku a směs opatrně pomocí vařečky překládáme ze strany na stranu, dokud se všechny přísady nespojí.
Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 20 - 25 minut.
Mezitím připravíme pomerančový přeliv. Šťávu ze všech pomerančů a cukr smícháme v kastrůlku a povaříme na hustý sirup. Upečený piškot vyjmeme z trouby a buď ho připraveným sirupem přelijeme celý nebo až jednotlivé dílky na talířcích.
Poznámka k receptu
Piškot bude vypadat ještě lépe, když v sirupu na přelití povaříte i tenké nudličky pomerančové kůry (nejlépe z bio pomeranče) a jednotlivé dílky jimi ozdobíte.
Načítám komentáře...