Ananasové želé s kokosovým krémem
Seznam surovin
- kompot ananasový 300 gramů
- šťáva 4 decilitry (ananasová, z kompotu)
- limetka 1 kus
- rum bílý 1/3 decilitru
- želatina 3 plátky
- kokos 2 plátky (na ozdobu)
Na krém:
- kokosové mléko 2,5 decilitru
- smetana na šlehání 1,5 decilitru
- cukr 50 gramů
- vanilka 1 kus (lusk)
- želatina 3 plátky
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Želatinu na želé i krém namočíme každou zvlášť do studené vody a necháme nabobtnat.
Začneme přípravou krému. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu se zrníčky vyškrábanými z podélně rozříznutého vanilkového lusku, přidáme špetku soli a cukr a povaříme asi 2 minuty.
Želatinu na krém vymačkáme, aby v ní nebyla voda, ponoříme ji do horké smetany a mícháme, dokud se nerozpustí. Přimícháme kokosové mléko a necháme zchladnout.
V dalším kastrůlku svaříme nálev z kompotu, přidáme šťávu z půlky limetky a rum a necháme přejít varem. Kastrůlek odstavíme z ohně, do směsi vmícháme vymačkanou nabobtnalou želatinu a necháme ji rozpustit. Kastrůlek pak postavíme do dřezu se studenou vodou a mícháme, dokud želé nezchladne. Přimícháme do něj ananas nakrájený na plátky a želé rozdělíme do skleněných misek nebo šálků.
Želé necháme ztuhnout v chladu, pak přidáme vrstvu zchladlého, ale stále tekutého krému a necháme opět ztuhnout v chladu. Toto vše zopakujeme ještě jednou a nakonec ozdobíme každou porci plátky kokosu a zbylé půlky limetky.
Načítám komentáře...