Angreštový krém
Seznam surovin
- angrešt 500 gramů
- cukr krupice 120 gramů (na angreštové pyré + 3 lžíce cukru )
- mléko 1,25 decilitru
- jogurt bílý 1,25 decilitru
- smetana na šlehání 3/4 decilitru
- moučka škrobová 1,5 lžíce
- bílek 1 kus
- želatina 1/2 lžičky (prášková, nebo 1 plátek želatiny)
Na želé:
- angrešt 250 gramů
- voda 3 decilitry
- cukr 75 gramů
- želatina 3 plátky
- šťáva citronová
Postup přípravy
Tři čtvrtiny cukru na pyré svaříme s 2,5 dl vody, přidáme očištěný angrešt a povaříme ho asi 10 minut doměkka. Angrešt scedíme, rozmixujeme a podle chuti ho dosladíme zbývajícím cukrem na pyré.
Želatinu namočíme do trochy studené vody a necháme nabobtnat. Škrobovou moučku důkladně rozmícháme s 0,5 dl mléka a lžící cukru. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme směs ze škrobové moučky, promícháme a krátce povaříme. Do horkého krému vmícháme nabobtnalou želatinu, za stálého míchání ji necháme rozpustit (již nevaříme), krém zakryjeme a necháme vychladnout. Pak přidáme rozmixovaný angrešt a bílý jogurt a důkladně promícháme. Na závěr do krému vmícháme ušlehanou smetanu a sníh ušlehaný z bílku a zbylých 2 lžic cukru.
Na angreštové želé svaříme vodu s cukrem (můžeme použít i oslazenou vodu zbylou z vaření angreštu), přidáme angrešt a krátce povaříme. Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody, vmícháme ji do horké vody s angreštem a necháme ji rozpustit.
Želé podle chuti okyselíme šťávou z citronu a necháme trochu prochladnout. Pak ho rozdělíme do pohárů a když ztuhne, doplníme poháry připraveným krémem.
Načítám komentáře...