Bavorský vanilkový krém
Seznam surovin
- smetana na šlehání 125 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru
- cukr vanilkový 3 balení
- želatina 4 plátky
- vanilkový lusk 1 kus
- tuk (na vymazání formiček)
Na omáčku:
- blumy 350 gramů
- cukr vanilkový 2 balení
- cukr krupice 30 gramů
- moučka škrobová 1 lžíce
- šťáva citronová (několik kapek)
Postup přípravy
Želatinu namočíme do ledové vody a necháme ji nabobtnat. V míse utřeme žloutky s cukrem do pěny. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábeme z něj semínka a svaříme je s mlékem. Část takto ochuceného mléka vmícháme do žloutkové pěny, pak tuto směs vmícháme do zbylého horkého ochuceného mléka a stále mícháme na mírném ohni do zhoustnutí (krém se nesmí vařit, jinak by se srazil). Krém přecedíme, do ještě horkého vmícháme nabobtnalou želatinu, necháme ji rozpustit a za občasného zamíchání krém necháme prochladnout. Jakmile začne tuhnout, vmícháme do něj opatrně smetanu ušlehanou ne téměř do tuha a na závěr sníh ušlehaný z bílků. Krém naplníme do vhodných formiček vytřených tukem a necháme ztuhnout v chladničce.
Vypeckované a na dílky nakrájené blumy zasypeme v kastrůlku oběma druhy cukru, zalijeme troškou vody a na mírném ohni krátce povaříme. Pomalu a po částech za stálého míchání přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou v trošce studené vody (nemusíme přilévat všechnu, jen aby omáčka zhoustla - chladnutím omáčka ještě ztuhne), omáčku dochutíme citronovou šťávou a necháme vychladit.
Formičky se ztuhlým krémem ponoříme na chvilku do teplé vody a pak krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky. Přidáme vychlazenou omáčku z blum a podáváme.
Načítám komentáře...