Borůvková granita
Postup přípravy
1. Připravte cukrový sirup. Do menšího kastrolu dejte vodu, cukr a vymačkanou šťávu z poloviny limet. Pomalu zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí, mezitím otrhejte z máty lístky a promněte je v dlani, aby jejich aroma mělo větší sílu. Do horkého sirupu vložte mátu (dbejte na to, aby lístky zůstaly ponořené) a hrnec přiklopte. Nechte luhovat nejméně hodinu, ale klidně i přes noc - záleží, jak silnou mátovou vůni chcete.
2. Po vyluhování sirup přeceďte a důkladně z lístků vyždímejte všechen sirup. Do mixéru dejte borůvky, přilijte sirup a krátce mixujte. Dolaďte šťávou ze zbytku limet, přilijte bílý rum a promíchejte.
3. Směs nalijte do širší mělké nádoby a vložte do mrazáku. Jakmile začne granita tuhnout (trvá to asi hodinu), vyndejte ji a načechrejte obsah nádoby vidličkou. Tentokrát nejde o hladkou zmrzlinu, žádoucí jsou větší krystalky. Postupujte od okrajů k tekutějšímu středu. Postup po 30 minutách opakujte a pak ještě nejméně jednou, dokud nejste spokojeni s konzistencí granity. Pokud by příliš zmrzla, stačí ji nechat chvíli povolit při pokojové teplotě a znovu obsah nádoby rozrušit vidličkou.
Načítám komentáře...