Bramborové pralinky
Seznam surovin
- brambory 200 gramů (vařené, oloupané)
- čokoládová poleva tmavá 150 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- cukr 80 gramů
- čokoláda bílá 60 gramů
- mandle 1 lžíce (jemně mleté)
- likér 1 lžíce (whiskový smetanový, např. Bailey´s, nebo pro děti 1 lžíce Salka)
- kardamom 1/2 lžičky (jemně drcený)
Postup přípravy
Brambory prolisujeme, promícháme s cukrem a čtvrtinu oddělíme do misky. Přidáme k ní mandle, likér a polovinu rozpuštěné bílé čokolády, opatrně promícháme a vytvoříme 20 kuliček, které rozložíme na tácek a necháme ztuhnout v mrazničce.
Ke zbylým bramborám s cukrem přidáme kardamom, rozpuštěnou zbylou bílou a hořkou čokoládu a zvolna promícháme. Hmotu rozetřeme na alobal ve vrstvě silné asi 2 cm a necháme lehce ztuhnout v mrazničce. Pak ji nakrájíme na dvacet dílů a do každého zabalíme jednu ztuhlou kuličku.
Hotové pralinky uložíme v chladu a po ztuhnutí je opatrně namočíme v rozpuštěné čokoládové polevě a buď necháme ztuhnout, nebo ještě obalíme v bramborovém griliáši. Ten připravíme z tenkých plátků oloupaných brambor, které rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a lehce potřený máslem. Posypeme je jemným krupicovým cukrem, pokapeme máslem, překryjeme papírem na pečení, zatížíme pekáčem a upečeme při 130 °C dozlatova. Pak odstraníme horní pekáč a papír a plátky dopečeme při 100 °C dokřupava. Na závěr je rozdrtíme válečkem nebo rozsekáme v robotu.
Načítám komentáře...