Bramborové tiramisu
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené, oloupané)
- piškoty 1 balíček (dětské)
- sýr Mascarpone 100 gramů
- cukr 100 gramů
- mléko 2 decilitry
- vejce 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balíčku
- káva 1/2 decilitru (uvařená silná, vychladlá)
- kakao 2 lžíce
Postup přípravy
Žloutek a pudinkový prášek rozmícháme v polovině mléka.
Zbylou polovinu mléka přivedeme k varu. Pudinkovou směs se žloutkem vlijeme do vroucího mléka a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Krém přelijeme do kovové mísy, postavíme do nádoby se studenou vodou a zchladíme.
Do mísy nastrouháme brambory, přidáme cukr, vychladlý krém, mascarpone a důkladně promícháme. Na závěr vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
Připravený krém nalijeme do vhodné formy ve vrstvě silné asi 2 cm. Na povrch rozložíme vrstvu piškotů, pokapeme je kávou a přelijeme další vrstvou krému. Krém poklademe opět piškoty, potřeme je zbylým krémem a hustě posypeme kakaem. Hotové tiramisu uložíme do chladničky a necháme alespoň 8 hodin odležet a ztuhnout.
Poznámka k receptu
Kávu můžete ještě ochutit troškou dobrého alkoholu (například mandlového likéru Amaretto), případně použít jinou příchuť pudinkového prášku (vhodný je mandlový).
Místo dětských piškotů lze samozřejmě použít i ty, které se používají do originálního tiramisu – cukrářské, mající podlouhlý oválný tvar.
Pokud máte rádi mandle, posypte hotové tiramisu před podáváním tenkými plátky loupaných mandlí.
Načítám komentáře...