Čokoládová pěna s meruňkovým želé
Seznam surovin
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- čokoláda hořká 200 gramů
- vejce 4 kusy
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl
- kompot meruňkový 1 sklenice
- víno bílé 3 decilitry (sladké)
- želatina 2 balení (čirá nebo žlutá)
- cukr vanilkový 1 balení
- šťáva citronová 2 lžíce
Postup přípravy
Hořkou čokoládu rozlámeme na menší dílky a vložíme ji spolu s máslem do kovové misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně a čokoládu s máslem necháme za občasného promíchání pomalu rozpustit. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny a smícháme ji s rozpuštěnou čokoládou. Vmícháme smetanu ušlehanou do tuha s moučkovým cukrem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
Čokoládovou pěnu rozdělíme do menších misek, které jsme vypláchli studenou vodou, uložíme ji do chladničky a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout.
Kompotované meruňky slijeme a šťávu nalijeme do kastrolu. Přidáme k ní citronovou šťávu a vanilkový cukr a vše dolijeme bílým vínem tak, abychom získali celkem 5 dl tekutiny. Želatinu rozpustíme podle návodu na obalu, vmícháme ji do směsi v kastrolu a minutu povaříme. Pak želé odstavíme na 5 minut z ohně. Mezitím meruňky nakrájíme na měsíčky nebo kostičky, rozdělíme je do misek s čokoládovou pěnou, vše zalijeme tuhnoucím želé a necháme znovu ztuhnout.
Poznámka k receptu
Želé lze připravit z jakéhokoliv sezónního ovoce.
Načítám komentáře...