Čokoládová pěna s ovocem
Seznam surovin
- smetana na šlehání 350 gramů
- čokoláda mléčná 260 gramů
- cukr 60 gramů
- žloutek 50 gramů (2 větší nebo 3 menší žloutky)
- želatina 2 gramy (prášková)
Na ozdobení:
- ovoce (barevné)
- čokoláda (vějířky)
- čokoládová poleva tmavá
Postup přípravy
V malém kastrůlku za stálého míchání zahřejeme cukr a když se rozpustí na světlý karamel, opatrně k němu přilijeme 0,9 dl vody a mícháme, až se vše spojí. Kastrůlek odstavíme z ohně a karamelový rozvar necháme vychladit.
Želatinu namočíme do trochy studené vody a necháme ji nabobtnat. Do vychladlého karamelového rozvaru vmícháme žloutky a směs za stálého míchání opět zahřejeme na teplotu asi 70 °C. Přidáme do ní nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Směs necháme opět zchladnout a mezitím rozlámeme čokoládu na kousky a necháme rozpustit v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Čokoládu vmícháme do připravené vychladlé karamelové směsi, na závěr zlehka vmícháme smetanu vyšlehanou do polotuha a čokoládovou pěnu necháme důkladně ztuhnout v chladničce.
Ze ztuhlé pěny vykrajujeme lžící namočenou v teplé vodě úhledné noky, upravíme je na dezertní talířky, doplníme barevným drobným ovocem, vějířky čokolády a čokoládovou polevou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Čokoládové vějířky na ozdobení připravíte z rozehřáté čokoládové polevy nebo tmavé čokolády. Rozlámejte ji na kousky a rozpusťte v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Při rozpouštění nádobu s čokoládou nezakrývejte, protože by kapky vytvářející se na poklici stékaly do čokolády, v které by se pak vytvořily bubliny a čokoláda by ztratila soudržnost. Čokoládu nalijte na rovnou podložku (nejlépe mramorovou nebo skleněnou desku) a nechte dobře ztuhnout. Pak malou špachtlí nebo nožem se širokým ostřím opatrně začněte čokoládovou vrstvu seškrabovat a tím tvořit čokoládové vějířky. Nechte je opět krátce ztuhnout v chladu a použijte až těsně před podáváním.
Načítám komentáře...