Čokoládové košíčky s ovocem v karamelu
Seznam surovin
- ovoce drobné 150 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- med 3 lžíce
- máslo 2 lžíce
- smetana na šlehání 1/2 decilitru
- olej (na vymazání formiček)
Postup přípravy
Oba druhy cukru rozpustíme v teflonové pánvi za stálého míchání, až vznikne zlatavý karamel. Přidáme máslo a rozehřejeme ho. Vše zalijeme 2 dl vody a prudce svaříme, až směs získá medovou konzistenci. Vmícháme med a směs po prochladnutí uložíme v chladničce.
Čokoládu rozlámeme na kousky a rozehřejeme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně nebo ve vhodné nádobě v mikrovlnné troubě. Malé formičky (nebo nejlépe silikonový nebo gumový plát s mističkami) vytřeme olejem a necháme vychladit v mrazničce. Pak stěny formiček vytřeme pomocí štětce teplou čokoládou ve vrstvě asi 1 mm (formičky nevytíráme všechny najednou, ale postupně, aby zůstaly stále dobře vychlazené).
Naplněné formičky necháme znovu dobře vychladit, pak čokoládové košíčky opatrně vyloupneme z formiček a naplníme je nakrájeným ovocem.
Připravený karamel promícháme s ušlehanou smetanou a nalijeme ho na ovoce v košíčcích (pozor, aby nebyly v košíčcích malé dírky, jinak karamel proteče). Košíčky podáváme ihned.
Načítám komentáře...