Čokoládové kostky s pistáciemi a jahodami
Seznam surovin
- čokoláda mléčná 100 gramů
- pistácie 70 gramů (nesolené, mleté, pražené)
- máslo 50 gramů
Na náplň:
- máslo 150 gramů
- smetana na šlehání 150 gramů
- cukr moučkový 125 gramů
- žloutek 4 kusy
- kakao 75 gramů (tmavé, kvalitní)
- čokoláda hořká 75 gramů (kvalitní)
Na posypání a ozdobení:
Postup přípravy
Nejdříve připravíme korpus. Na kousky nakrájenou čokoládu a máslo společně rozehřejeme v kovové misce ponořené do horké vodní lázně, přimícháme mleté oříšky, hmotu nalijeme do hranaté formy vyložené alobalem a necháme ztuhnout.
Mezitím připravíme krém. Na kousky nakrájenou hořkou čokoládu vložíme spolu s moučkovým cukrem a máslem do kovové misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně a vše necháme rozpustit na hladký krém. Přidáme kakao a žloutky, misku vyjmeme z horké lázně a vše důkladně promícháme, až se vše rozpustí a hmota je zcela hladká. Pak vmícháme ušlehanou smetanu, hmotu nalijeme na připravený ztuhlý korpus ve formě, povrch uhladíme a necháme vše dobře ztuhnout v chladu (nejlépe do druhého dne).
Ztuhlý dezert nakrájíme teplým nožem na kostky, upravíme je na dezertní talířky, každý řez posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme půlkami jahod a lístečky máty.
Poznámka k receptu
Pro dospělé můžete do krémové náplně přidat trochu koňaku. Pak ale snižte trochu množství šlehačky, aby krém nebyl příliš řídký.
Máte-li rádi křupavější sladkosti, vmíchejte do korpusu ještě asi hrst drcených kukuřičných lupínků (corn flakes).
Načítám komentáře...