Čokoládové semifreddo
Seznam surovin
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- cukr krupice 170 gramů
- kakao 60 gramů
- vejce 4 kusy (žloutky a bílky zvlášť)
- cukr moučkový 3 lžíce
- ořechy lískové 150 gramů (bez slupky nahrubo nasekané)
- brandy 3 lžíce
- maliny (k podávání)
- sušenky (malé k podávání)
- meduňka (lístky na ozdobení)
Postup přípravy
1. Formu na biskupský chlebíček o objemu 1,5l vyložte alobalem tak, aby přečníval přes okraj. Dno poklaďte sušenkami.
2. V kastrolu zahřejte 185ml smetany. V misce prošlehejte krupicový cukr, kakao a žloutky do pěny, zalijte horkou smetanou a dobře promíchejte. Směs nalijte zpět do kastrolu a na mírném ohni stále míchejte, až ztuhne (nesmí se ale vařit). Přikryjte fólií a nechte 30 minut chladnout.
3. Bílky vyšlehejte do tuha. V jiné misce ušlehejte zbylou smetanu. Přidejte k ní prosátý moučkový cukr a společně vyšlehejte tuhou šlehačku.
4. Čokoládový krém lehce zamíchejte do šlehačky, potom opatrně vmíchejte sníh z bílků a přidejte na sucho opražené lískové oříšky, které jste ještě horké zbavili slupky třením v utěrce a alkohol.
5. Přelijte do formy, povrch uhlaďte a přikryjte alobalem. Dejte nejméně na 24 hodin do mrazáku.
6. Před podáváním nechte aspoň 5 minut stát při pokojové teplotě, potom nakrájejte. Podávejte s čerstvým ovocem a se zbylýmy sušenkami, ozdobené lístky meduňky.
Poznámka k receptu
Italský výraz znamená doslova „polozmrzlé”. Díky vejcím získá semifreddo hedvábnou konzistenci i bez promíchávání a bude vláčné.
Načítám komentáře...