Datlové kuličky
Seznam surovin
- mandle 125 gramů
- datle 200 gramů (sušené)
- ořechy pistáciové (nasekané, na obalení)
- kokos (na obalení)
- kakao (na obalení)
Postup přípravy
1. Ve foodprocesoru rozmixujte mandle. Mužete je podrtit témeř dohladka, ale i nahrubo, větší kousky mandlí jsou naopak vítané. Použít můžete i mlýnek na ořechy nebo už hotovou mandlovou mouku.
2. Jakmile máte nadrcené mandle, pusťte se do datlí. Mixujte na nejvyšší výkon, máte-li prostornější nádobu, budou se datle lépe drtit, pokud bude nádoba plnější. Datlím to bude chvíli trvat, po pár minutách se poddají, ztratí svůj původní tvar a samy se začnou slepovat do kuliček. V tu chvíli přestaňte mixovat a promněte jednu kuličku mezi prsty – měla by být měkká a lepivá.
3. Přidejte rozmixované datle k mandlím a rukama je pořádne prohněťte, aby se rovnoměrně spojily. Pak z hmoty vyválejte kuličky, množství by mělo stačit na 20 větších nebo 30 menších kuliček. Část obalte v kakau, část v namletém kokosu a zbytek v nasekaných pistáciích.
Poznámka k receptu
MÍSTO MANDLÍ můžete do základu použít jakékoliv ořechy – vlašské, lískové, kešu nebo i makadamové či pekanové.
ČÁST OŘECHŮ můžete nahradit jinou surovinou – třeba nadrobenými máslovými sušenkami, čokoládou nebo rozdrcenými nesolenými preclíky. Pak už ovšem cukroví nebude bezlepkové.
MANDLE ČI OŘECHY můžete před rozdrcením krátce nasucho opražit nebo dát na pár minut do rozpálené trouby, jejich chuť bude intenzivnější.
POKUD MÁTE RÁDI výraznější chutě, zkuste datlový základ okořenit. Nabízí se skořice, rozdrcený hřebíček, perníkové koření nebo nasekaná pomerančová kůra, zkrátka co máte rádi.
Načítám komentáře...