Francouzský Crème Brûlée
Seznam surovin
- smetana na šlehání 250 gramů
- žloutek 3 kusy
- cukr vanilkový 40 gramů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- cukr hnědý 25 gramů (nejlépe třtinový)
Na ozdobení:
- zmrzlina 4 porce (ovocná, nejlépe sorbet)
- ovoce drobné 200 gramů (barevné - lesní plody apod.)
Postup přípravy
Vanilkový lusk podélně rozřízeneme a ostřím nože z něj vyškrábneme zrníčka. V kastrolu svaříme smetanu s vanilinovým cukrem, vmícháme zrníčka z vanilkového lusku, směs odstavíme z ohně a necháme prochladnout. Když je směs vlažná, vmícháme do ní žloutky.
Připravený krém naplníme do vhodných misek nebo kávových šálků (asi 4) a postavíme je do hlubšího pekáčku naplněného vodou tak, aby hladina sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C a pečeme 90 minut. Pak necháme krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.
Vychlazený krém v miskách zasypeme po celém povrchu hnědým cukrem a vložíme na chvilku pod gril rozpálený na maximum (pokud použijeme gril v troubě, rozpálíme ho na 250 – 300 °C a krém vložíme těsně pod něj). Jakmile se cukr rozpustí a lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjmeme a krém ihned podáváme, doplněný kopečkem zmrzliny a čerstvým ovocem, případně ještě ozdobený lístkem máty nebo meduňky.
Poznámka k receptu
Recept na Crème Brûlée je vlastně velmi jednoduchý, ale musíte přesně dodržet postup. Především musí být gril, pod který misky s krémem vložíte, rozpálený na maximum. Na ožehnutí cukru můžete použít i speciální horkovzdušnou pistoli, kterou je možné koupit v některých speciálních prodejnách domácích potřeb.
Krém trochu připomíná pudink, ale je jemnější a lehčí. Čerstvě připravený má na povrchu asi 1 mm silnou rozehřátou vrstvu z karamelu, která utvoří teplou křupavou krustu, než krém donesete na stůl.
Načítám komentáře...