Hořkosladká čokoládová pěna
Seznam surovin
- čokoláda hořká 300 gramů (kvalitní)
- vejce 5 kusů
- smetana na šlehání 2,4 decilitru
- máslo 45 gramů
- cukr moučkový 4 lžíce
- cukr vanilkový 1 lžička
Postup přípravy
Ve vhodné, nejlépe kovové misce smícháme na kousky rozlámanou čokoládu s máslem. Misku postavíme nad hrnec s horkou vodou, čokoládu s máslem necháme rozpustit a rozmícháme na hladkou hmotu, kterou necháme mírně vychladnout.
V další misce smícháme žloutky a 2 lžíce moučkového cukru, misku také postavíme nad hrnec s horkou vodou a šleháme, až je směs teplá. Žloutkovou pěnu přelijeme do robotu, přidáme vanilkový cukr a vše vyšleháme do tuhého lesklého krému, který pak přimícháme k rozpuštěné čokoládě.
Opatrně vmícháme ušlehanou smetanu a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylého moučkového cukru. Čokoládovou pěnu rozdělíme lžící nebo nastříkáme pomocí cukrářského sáčku se zdobící trubičkou do čtyř až šesti misek či sklenek a před podáváním ji uložíme na 20 minut do chladničky.
Poznámka k receptu
Ozdobte každou porci pěny čtverečkem opravdu kvalitní hořké čokolády, tedy takové, která má obsah kakaa alespoň 70 %.
Načítám komentáře...