„Huspenina“ z meruňkové marmelády
Seznam surovin
Na 4 porce:
- marmeláda 4 lžíce (meruňková)
- šťáva citronová (z jednoho citronu)
- cukr moučkový 2 lžíce
- želatina 35 gramů (nebo agar-agaru)
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- olej slunečnicový (mandlový nebo slunečnicový na vymazání formy)
Ovocný přeliv:
- džem meruňkový 4 lžíce (nebo 250 g čerstvých meruněk)
- šťáva citronová (z jednoho citronu)
Postup přípravy
1. Marmeládu, citronovou šťávu a cukr (toho přidejte podle své chuti) třete tak dlouho, až směs zhoustne. Plátkovou želatinu namočte do studené vody, aby změkla a zgumovatěla. Pak ji sceďte, vyždímejte a následně vmíchejte do horké (ale nikoli vroucí) tekutiny, ve které se zcela rozpustí. Nakonec ji vmíchejte do směsi, kterou po vychladnutí ztuží. Práškovou želatinu (1 lžička = 2 plátky želatiny) rozmíchejte ve studené tekutině. Potom ji zahřejte na 80°C (ale nevařte, neztuhla by) a vmíchejte do směsi, kterou má ztužit. Tzv. želatinový ztužovač (vyrábí Dr.Oetker) se rozmíchá v troše studené vody a vmíchá do tekutiny (např. šlehačky), kterou ihned zpevní. agar-agar (produkt z mořských řas) je k dostání v podobě prášku či vloček v prodejnách zdravé výživy. Je vhodný i pro vegetariány a tuhne již při pokojové teplotě (klasická želatina tuhne v chladnějším prostředí - nejlépe v ledničce).
2. Přidejte k ní v teplé vodě rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmíchejte do tuha ušlehanou smetanu.
3. Směs vlijte do bábovkové formy (nebo do čtyř menších báboviček) vymazané mandlovým olejem a nechte dobře vychladit. Podávejte s meruňkovým přelivem.
4. Ovocný přeliv: Džem či marmeládu zahřejte s trochou vody a citronovou šťávou a povařte asi 5 minut. Pak protřete přes síto. Při přípravě přelivu z čerstvých, hodně zralých meruněk přidejte do kastrůlku k pokrájenému ovoci ještě 2 lžičky cukru.
Poznámka k receptu
- Tuzemská „sestra“ italské panna cotty byla (a věříme, že i dnes bude) oblíbeným domácím dezertem. Vyzkoušeli jsme ji a doporučujeme!
- Vyzkoušejte třeba také jahodovou „huspeninu“. Svařte ¼l vína s citronovou kůrou, kouskem celé skořice a se 140 g krupicového cukru. Poté tekutinu proceďte a nechte vychladnout. ½kg jahod prolisujte, promíchejte se svařeným vínem a k tomu přimíchejte 90g maizeny. Tuto směs trochu povařte, odstavte a přidejte ¼kg celých jahod. Naplňte do tvořítka (např. bábovičky), lehce vymazaného slunečnicovým olejem, a dejte ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dezert vyklopte a ozdobte šlehačkou.
Načítám komentáře...