Jahody s mléčnou rýží
Seznam surovin
- jahody 300 gramů
- rýže mléčná 2 kelímky
- želatina 5 plátků
- cukr 1 lžíce
- vodka 1/2 decilitru (jahodová)
- kardamom 3 kusy
Na ozdobení:
- smetana na šlehání 80 gramů
- semínka sezamová 1 lžíce (opražená)
- meduňka (lístky)
Postup přípravy
Želatinu namočíme do ledové vody a necháme nabobtnat. Třetinu jahod nakrájíme, svaříme za stálého míchání s cukrem, rozdrceným kardamomem, vodkou a dvěma lžícemi vody a propasírujeme přes síto.
Mléčnou rýži vyklopíme do kovové misky, kterou postavíme do teplé vody a rýži lehce nahřejeme. Želatinu vymačkáme a opatrně rozpustíme v misce v mikrovlnné troubě. Vmícháme ji do vlažné rýže, směs rozetřeme na prkénko na plát silný asi 2 cm a necháme ztuhnout.
Na dno širokých pohárů rozdělíme zbylé jahody nakrájené na osminky a přelijeme je jahodovou omáčkou. Ztuhlou rýži nakrájíme na čtyři díly, rozdělíme je do pohárů, ozdobíme kopečkem ušlehané smetany, posypeme sezamem a ozdobíme meduňkou.
Načítám komentáře...