Jemný krém z hořké čokolády
Seznam surovin
- čokoláda mléčná 100 gramů
- máslo 40 gramů
- cereálie 40 gramů (kakaové nebo čokoládové)
- ořechy 40 gramů (mleté)
- Becherovka (nebo podobný likér, na pokropení)
Na krém:
- čokoláda hořká 200 gramů (velmi kvalitní)
- smetana 2,7 decilitru
- žloutek 2 kusy (čerstvý)
- máslo 20 gramů
- Becherovka 3 lžíce (nebo podobný likér)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme korpus. Čokoládu rozlámeme na kousky, přidáme k ní máslo a pozvolna obojí rozpustíme a promícháme na hladký krém. Přidáme podrcené křupínky a mleté oříšky a dobře promícháme. Hmotu rozložíme na dno menších formiček vyložených alobalem (asi 10), povrch dobře uhladíme a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím připravíme krém.
Smetanu přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Přidáme čokoládu rozlámanou na malé kousky a žloutky a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota. Necháme ji částečně prochladnout a pak vmícháme máslo a likér.
Ztuhlý korpus ve formičkách pokapeme likérem, formičky naplníme připraveným krémem a necháme v chladu ztuhnout. Pak dezert opatrně vyjmeme z formiček, podle chuti ozdobíme (například ovocem) a podáváme.
Poznámka k receptu
Tento dezert si oblíbí hlavně milovníci a znalci kvalitní hořké čokolády. Ostatním doporučujeme použít čokoládu mléčnou nebo si krém trochu přisladit. J
ednoduchý recept na krém se dá velice snadno obměnit. Stačí místo Becherovky použít například Amaretto, Grand Marniére, Griotku nebo třeba silnou kávu.
Čokoládový krém se hodí také k plnění piškotových korpusů nebo lineckých košíčků. Výborný je i samotný, naplněný třeba do skleniček a hezky ozdobený.
Načítám komentáře...