Kandovaná citrusová kůra
Seznam surovin
- pomeranče 2 kusy
- grep 1 kus
- citron 1 kus
- cukr krupice 2 kilogramy
Postup přípravy
1. Citrusy nakrájejte na čtvrtiny a vyřízněte dužinu. Kůru nakrájejte na proužky, vložte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 15 minut. Poté kůru vyjměte a odložte do mísy.
2. Do rendlíku vsypte cukr - 100 g na každých 100 ml vody. Za stálého míchání zahřívejte, a jakmile se cukr rozpustí, vložte do vzniklého sirupu předvařenou kůru. Vařte 20 - 30 minut, až kůra změkne a zprůsvitní. Pak kůru opět vyjměte a vysypte do jedné vrstvy na tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Nechte alespoň 1 hodinu proschnout.
3. Vyložte pečicím papírem další plech a posypte ho tenkou vrstvou cukru. Část cukru vsypte do hlubokého talíře a kandovanou kůru v něm obalte a naskládejte na plech. Nechte ji při pokojové teplotě proschnout přes noc nebo i déle, je-li třeba. Pokud pospícháte, můžete kůru před obalením v cukru trochu vysušit na nejnižší stupeň v troubě - počítejte ale s tím, že na rozdíl od pozvolného sušení na vzduchu trochu zgumovatí.
4. Jakmile je kůra suchá natolik, že nelepí, můžete ji zabalit do sáčku nebo krabičky a darovat.
Poznámka k receptu
- Možná jste kandované kůře zatím nepřišli na chuť - to je ale tím, že jste zřejmě neměli tu čest s domácím výrobkem. Nechte se nalákat na hořko-sladké proužky, které se vám rozplynou na jazyku...
- Na výrobu použijte chemicky neošetřené plody. Kandovat můžete také celé plátky citrusů, hodí se však jen ty, které mají pevnou dužinu, jinak se rozvaří.
Načítám komentáře...