Karamelky v ořechovém kabátku
Seznam surovin
- ořechy vlašské 200 gramů
- cukr krystal 200 gramů
- voda 100 mililitrů
- med 120 gramů
- máslo 30 gramů
- citronová kůra 1 lžička (čerstvě nastrouhaná, nejlépe z bio citronu)
- rum 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- ořechy vlašské (mleté, na obalení)
- ořechy vlašské (půlené, na zdobení)
- čokoládová poleva bílá (na ozdobení)
Postup přípravy
Ořechy hrubě umelte a za stálého míchání je krátce opečte na suché pánvi.
Do kastrůlku dejte cukr, zalijte ho vodou a za stálého míchání ho rozpusťte, uveďte do varu a zvolna svařte na nit (asi 10 minut). Pak vmíchejte rozehřátý horký med, máslo, polovinu ořechů a velmi zvolna vařte ještě 4 - 5 minut.
Odstavte, vmíchejte rum, citronovou kůru a zbytek ořechů. Pokud by byla hmota příliš měkká, zahustěte ji mletými ořechy nebo piškotovými drobečky, hustou rozředíte citronovou šťávou či rumem.
Směs nalijte do plastové misky vyložené potravinářskou folií a nechte v chladu ztuhnout. Po ztuhnutí vyjměte z krabičky a nakrájejte na čtverečky. Každý čtvereček obalte v nastrouhaných ořechách.
Nakonec na každý bonbon kápněte trochu rozehřáté polevy (připravené podle návodu na sáčku) a vmáčkněte do ní půlku ořechu.
Poznámka k receptu
Hmotu můžete nechat ztuhnout i v kastrůlku, pak vyndat, prohníst a rukama utvořit kuličky (nebo vyválet na plát a nakrájet). Dozdobte stejným způsobem.
Načítám komentáře...