Kefírový krém s jahodami
Seznam surovin
Na želé:
- jahody 250 gramů
- želatina 10 gramů (v prášku)
- cukr 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1 citronu)
Na krém:
- kefír 2,5 decilitru
- smetana na šlehání 1 decilitr
- cukr 2 lžíce
- želatina 4 plátky
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
Na pyré:
Postup přípravy
Nejdříve připravíme želé. Želatinu namočíme do 1 dl ledové vody a necháme nabobtnat. V kastrůlku svaříme 1 dl vody s citronovou šťávou a cukrem, odstavíme, vmícháme želatinu a když se rozpustí, postavíme kastrůlek do vody s ledem a mícháme, dokud není vlažný. Pak želé naplníme až po okraj do čtyř vyšších kovových formiček (tymbálků) o obsahu asi 1 dl a postavíme je do nádoby s ledem, aby led sahal až po okraj formiček. Prstem vyzkoušíme, jak želé tuhne, a jakmile vytvoří vrstvu silnou asi 2 mm, vylijeme želé zpět do nádoby a opět ho trochu nahřejeme. Namočíme v něm jahody nakrájené na osminky a postupně jimi oblepíme vnitřní strany formiček.
Pak připravíme krém. Želatinu necháme nabobtnat v ledové vodě, vymačkáme ji a v šálku zakrytém fólií opatrně rozpustíme v mikovlnné troubě. V misce smícháme kefír s cukrem, kůrou a rozpuštěnou želatinou a když začne krém lehce houstnout, vmícháme ušlehanou šlehačku, krém nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
Jahody na pyré rozmixujeme, propasírujeme svaříme s vodkou a cukrem na hustý sirup.
Formičky se ztuhlým krémem před podáváním nahřejeme pod tekoucí teplou vodou, krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky a podáváme s jahodovým pyré.
Načítám komentáře...