Koko tyčinky
Seznam surovin
- kokos 90 gramů (strouhaný)
- kokosový krém 85 mililitrů
- vanilková esence
- náhradní sladidlo (stévie, podle chuti)
Poleva:
- olej kokosový 4 lžíce
- kakao 2 lžíce (raw)
- vanilková esence
Postup přípravy
1. Ve středně velké míse smíchejte kokos s kokosovým krémem, vanilkovou esencí a stévií, vzniklou směs pak položte na menší prkénko nebo malý plech vyložený pečicím papírem. Ze směsi vyválejte asi 10 cm dlouhou a 2 - 3 cm vysokou placku obdélníkového tvaru, kterou vložte na 2 hodiny do mrazáku.
2. Připravte čokoládovou polevu. V menším hrnci na mírném plamenu rozehřejte kokosový olej, poté hrnec odstavte z plamene a přidejte kakao, vanilkovou esenci a stévii podle chuti. Směs důkladně promíchejte. Vzniklou polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Zmrzlou placku z kokosové hmoty rozkrájejte na tyčinky, které namáčejte v čokoládové polevě (je důležité, aby byly při namáčení stále zmrzlé). Tyčinky vložte ještě na 10 - 15 minut do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla, a podávejte. Skladujte je v lednici.
Poznámka k receptu
Kokos je nasládlý sám o sobě, ale pro začátek klidně tyčinky oslaďte stévií. Má mnohem větší „sílu“ než cukr, dávejte tedy pozor na dávkování. Janina doporučuje přímo nasušené a na prášek nadrcené lístky. Stévii v podobě koncentrátu či bílého prášku koupíte i v obchodě, vždy ale kontrolujte složení. Někdy je totiž jen jedním z přidaných sladidel.
Načítám komentáře...