Lesní jahody na smetanovém řezu
Seznam surovin
- jahody 350 gramů (lesní)
- smetana na šlehání 350 gramů
- piškotový korpus 150 gramů (tenký)
- žloutek 5 kusů
- čokoládová omáčka 80 gramů (prodává se hotová pod názvem topping)
- mléko 2 decilitry
- cukr krupice 50 gramů
- vejce 1 kus
- želatina 20 gramů (prášková)
- vanilkový lusk 1 kus
Postup přípravy
V míse rozšleháme žloutky s celým vejcem a malou částí mléka. Zbylé mléko svaříme s cukrem a dření vyškrabanou z vanilkového lusku a odstavíme z ohně. Vmícháme žloutkovou směs a ještě krátce zahřejeme, ale nevaříme.
Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Pak ji opatrně rozpustíme v misce ponořené do horké vodní lázně, vmícháme do mléčného krému a necháme vychladit (krém ale nesmí ztuhnout).
Na závěr do krému vmícháme ušlehanou smetanu, polovinu krému nalijeme do hranaté obdélníkové formy vyložené mikrotenofou fólií a krém zakryjeme piškotovým korpusem seříznutým podle tvaru formy. Do druhé poloviny krému vmícháme čokoládovou omáčku a nalijeme ho také do formy na piškotový korpus. Vše uložíme asi na 2 hodiny v chladu.
Formu s krémem na okamžik ponoříme do teplé vody, aby se krém uvolnil od stěn, opatrně ho vyklopíme a povrch ozdobíme lesními jahodami. Před podáváním krém nakrájíme na plátky.
Načítám komentáře...