Melounový sorbet na větvičce
Seznam surovin
Na melounovou zmrzlinu:
- meloun vodní 350 gramů ( dužnina bez pecek )
- cukr 50 špetek
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- čokoládové pecky 1/4 hrnku
Na citronovou zmrzlinu:
- šťáva citronová 1/2 hrnku
- voda 150 mililitrů
- cukr 2 lžíce (navršené lžíce)
Na kiwi zmrzlinu:
Kromě toho:
- kalíšky 9 kusů (plastové, jednorázové)
- dřívka na nanuky 9 kusů (nebo malé větvičky)
- led (kostky nebo ledová tříšť)
Postup přípravy
Melounovou dužninu nakrájíme na kostičky a nasypeme do mixéru. Přidáme cukr a citronovou šťávu a vše rozmixujeme na kaši.
Připravíme si 9 plastových jednorázových kalíšků o objemu asi 150 ml a postavíme je na tácek.
3 Melounovou kaši rozdělíme do kalíšků a uložíme je na 2 – 3 hodiny do mrazničky. Kaše by neměla zcela ztuhnout, ale zůstat trochu rozbředlá.
Do kalíšků rozdělíme čokoládové pecky a pomocí párátka je rozmístíme jako pecky v melounu. Kalíšky se zmrzlinou uložíme na 30 minut do mrazáku.
Do každého kalíšku zapíchneme dřívko nebo kousek větvičky a kalíšky se zmrzlinou necháme nejméně 4 hodiny ztuhnout v mrazáku.
Citronovou šťávu dobře rozmícháme s vodou a cukrem, až se cukr zcela rozpustí. Směs nalijeme v tenké vrstvě na melounovou vrstvu v kalíšcích a necháme znovu ztuhnout asi 2 hodiny v mrazáku.
Kiwi oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme s vodou a cukrem. Směs nalijeme na citronovou vrstvu v kalíšcích a opět necháme zmrazit asi 2 hodiny, aby všechny vrstvy důkladně ztuhly.
Před podáváním kalíšky ponoříme do teplé vody nebo je zahřejeme v ruce, aby se zmrzlina uvolnila. Sorbet vyjmeme a podáváme v miskách na zmrzlinu nebo ve velké míse s kostkami ledu nebo ledovou tříští.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Ideální na přípravu je bezpeckatý meloun. Vyndavání pecek z klasického melounu je opravdu zdlouhavé.
Je důležité, aby se cukr ve směsi na citronovou i kiwi zmrzlinu dobře rozpustil. Místo studené vody můžete použít teplou vodu, rozmíchat ji s cukrem a nechat dobře vychladnout. Teprve pak vmíchejte citronovou šťávu nebo kiwi.
Pokud spěcháte nebo si chcete ušetřit práci, použijte místo citronové vrstvy kupovanou citronovou zmrzlinu. Nechte ji povolit při pokojové teplotě, rozetřete ji v tenké vrstvě na melounovou zmrzlinu a nechte ztuhnout v mrazáku.
Načítám komentáře...