Mražená malinová pěna
Seznam surovin
- maliny 300 gramů (čerstvé)
- čokoláda hořká 80 gramů
- cukr 60 gramů
- jogurt bílý 1,2 decilitru
- smetana na šlehání 1,1 decilitru
- vodka 0,4 decilitru (nemusí být)
- želatina 5 gramů (plátky)
- olej olivový (několik kapek)
- máta (nebo meduňka, na ozdobení)
Postup přípravy
Plátky želatiny vložíme do ledové vody a necháme je asi 10 - 15 minut nabobtnat. Pak je vymačkáme a zvolna zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Z malin oddělíme 250 g a rozmixujeme je. Pak je propasírujeme přes husté síto do mísy, přidáme cukr a lehce směs nahřejeme, aby byla vlažná. Přidáme jogurt, vodku a vmícháme rozpuštěnou želatinu.
Šlehačku nalijeme do bombičkové láhve na přípravu šlehačky, přidáme malinové pyré, láhev uzavřeme, protřepeme, zašroubujeme do ní bombičku s plynem a láhev uložíme v chladničce nebo ponoříme do ledové vody.
Vhodnou formu vymažeme několika kapkami olivového oleje a vyložíme mikrotenovou fólií. Vychlazenou láhev s pěnou protřepeme, pěnu nastříkáme do formy, uhladíme, zakryjeme fólií a necháme zmrazit.
Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme je do kovové misky ponořené do horké vodní lázně a čokoládu rozpustíme. Pak ji rozetřeme v tenké vrstvě na prkénko potažené alobalem a necháme ztuhnout v chladničce.
Ztuhlý plát čokolády nakrájíme i s alobalem na pruhy nebo čtverce (záleží na tvaru formy, ve které mrazíme pěnu). Plátky vložíme na chvilku do mrazáku, pak z nich postupně opatrně stáhneme alobal a plátky uložíme v chladničce.
Mraženou malinovou pěnu nakrájíme na plátky silné asi 2 – 3 cm a střídavě s plátky čokolády je upravíme na dezertní talířky. Přidáme zbylé maliny, ozdobíme mátou nebo meduňkou a ihned podáváme.
Načítám komentáře...