Mražený jogurtový Mousse
Seznam surovin
- cukr krupice 75 gramů
- žloutek 70 gramů
- jogurt bílý 200 gramů
- smetana na šlehání 205 gramů
- želatina 1/2 plátku
Rybízová omáčka:
- rybíz červený 250 gramů
- cukr moučkový 90 gramů
- likér Griotka 20 mililitrů
Mandlová drobenka:
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- máslo 100 gramů
- mandle 100 gramů
Smrkový olej:
- petržel hladkolistá 90 gramů
- olej 200 mililitrů (rostlinný)
- kafírové listy 60 gramů (smrkové jehličí)
Postup přípravy
1. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Ve vodní lázní vyšlehejte 75g cukru, 40g jogurtu, 25g smetany a žloutky do husté pěny. Pak vmíchejte vyždímanou želatinu a nechte zchladnout asi na 30°C. mezitím vyšlehejte zbylý jogurt a smetanu dotuha a postupně zašlehejte do pěny. Směs vylijte do formy na srnčí hřbet nebo jiné nádoby vyložené potravinářskou fólií a nechte ztuhnout v mrazáku.
2. Připravte olej: z větviček ostříhejte jehličí a spařte ho vroucí vodou. Pak hned zchlaďte ve vodní lázni a usušte. Nakonec rozmixujte s petrželkou a olejem na jemné pyré, mělo by stačit 5 minut, aby se směs nezačala zahřívat. Nechte odležet přes noc a pak přeceďte.
3. Připravte drobenku: mandle nasekejte, smíchejte se zbylými surovinami a prsty vytvořte směs konzistence drobenky. Vysypte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 10 minut. Nechte zchladnout a ozdobte.
4. Připravte omáčku: rybíz rozmixujte s cukrem dohladka, propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili zrníček, a dochuťte griotkou. 5. mražený mousse nakrájejte nahřátým nožem nebo vykrojte kulatým vykrajovátkem, přelijte omáčkou, posypte drobenkou a pokapejte smrkovým olejem. můžete přidat i čerstvé ovoce.
Poznámka k receptu
Tenhle dezert bude náročný na přípravu jen poprvé. Příště už budete mít skvělou drobenku i výrazný olej v zásobě a bude stačit připravit mousse a omáčku. Je ale tak lahodný, že bychom u plotny strávili klidně i delší čas, jen abychom ho získali.
mražení směsi a odležení oleje přes noc
Načítám komentáře...