PERNÍKOVÁ ZMRZLINA

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Svitek skořice rozbijte na menší kousky, dobře to jde třeba paličkou na maso. Zázvor nakrájejte nadrobno, můžete ho i nastrouhat. Rozpalte hrnec a nasucho v něm opražte všechno koření kromě zázvoru. Jakmile se rozvoní, zalijte ho mlékem. Přidejte smetanu, cukr, zázvor a špetku soli. Ztlumte plamen a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte 30 minut luhovat.

2. Připravte si 2 mísy. Do jedné odměřte med a nahoru položte síto. Ve druhé rozmíchejte žloutky. Znovu zahřejte kořeněnou směs v hrnci tak, aby byla horká, ale ne vařící. Tenkým pramínkem přilévejte zahřátou směs ke žloutkům a současně žloutky míchejte. Vzniklou smetanovo-vaječnou směs vlijte zpět do hrnce a na mírném plamenu vařte, dokud nezhoustne. Poznáte to například tak, že na stěrce zůstane za prstem zřetelná čára.

3. Směs přelijte přes sítko, které zachytí koření i případné sraženiny do mísy s medem, a rozmíchejte. Dejte vychladit a poté buď umíchejte ve zmrzlinovači, nebo umístěte do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku a v pravidelných intervalech vždy asi po 30 minutách promíchávejte – nejlépe to jde tyčovým mixérem. Jde o to, aby se rozbily ledové krystalky a zmrzlina byla hladká. Stačí zhruba 4 promíchání. Pak nechte zcela ztuhnout.

4. Před podáváním nechte zmrzlinu trochu povolit, nejlépe asi 15 minut v lednici nebo o něco kratší dobu na lince.

Hodnocení: 1,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 1

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...