PERNÍKOVÁ ZMRZLINA
Seznam surovin
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- mléko 300 mililitrů (polotučné)
- cukr krystal 130 gramů
- med 40 gramů
- žloutek 5 kusů
- skořice 1 kus (svitek)
- hřebíček 5 kusů
- badyán 5 kusů
- nové koření 5 kuliček
- koriandr 1 lžička (semínka)
- anýz 1 lžička (semínka)
- zázvor (čerstvý o velikosti 2 cm)
- sůl
Postup přípravy
1. Svitek skořice rozbijte na menší kousky, dobře to jde třeba paličkou na maso. Zázvor nakrájejte nadrobno, můžete ho i nastrouhat. Rozpalte hrnec a nasucho v něm opražte všechno koření kromě zázvoru. Jakmile se rozvoní, zalijte ho mlékem. Přidejte smetanu, cukr, zázvor a špetku soli. Ztlumte plamen a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte 30 minut luhovat.
2. Připravte si 2 mísy. Do jedné odměřte med a nahoru položte síto. Ve druhé rozmíchejte žloutky. Znovu zahřejte kořeněnou směs v hrnci tak, aby byla horká, ale ne vařící. Tenkým pramínkem přilévejte zahřátou směs ke žloutkům a současně žloutky míchejte. Vzniklou smetanovo-vaječnou směs vlijte zpět do hrnce a na mírném plamenu vařte, dokud nezhoustne. Poznáte to například tak, že na stěrce zůstane za prstem zřetelná čára.
3. Směs přelijte přes sítko, které zachytí koření i případné sraženiny do mísy s medem, a rozmíchejte. Dejte vychladit a poté buď umíchejte ve zmrzlinovači, nebo umístěte do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku a v pravidelných intervalech vždy asi po 30 minutách promíchávejte – nejlépe to jde tyčovým mixérem. Jde o to, aby se rozbily ledové krystalky a zmrzlina byla hladká. Stačí zhruba 4 promíchání. Pak nechte zcela ztuhnout.
4. Před podáváním nechte zmrzlinu trochu povolit, nejlépe asi 15 minut v lednici nebo o něco kratší dobu na lince.
Načítám komentáře...