Petřina ZÁZVOROVÁ ZMRZLINA S KARAMELOVÝMI SUŠENKAMI
Seznam surovin
- smetana na šlehání 500 mililitrů (40%)
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- zázvor 85 gramů
- cukr krystal 150 gramů (velký)
- žloutek 5 kusů
- karamelové sušenky 60 gramů
Postup přípravy
1. Zázvor omyjte a i se slupkou nakrájejte na tenké plátky. Dejte ho do rendlíku, zalijte vodou a nechte 5 minut povařit. Vodu slijte a k zázvoru nalijte mléko, polovinu množství smetany, přisypte cukr a přiveďte těsně pod bod varu. Promíchejte, nechte rozpustit cukr a rendlík přikryjte pokličkou. Sundejte z plotny a nechte zázvor hodinu louhovat.
2. Rendlík vraťte na plotnu, děrovanou lžící vyjměte zázvor a tekutinu znovu zahřejte pod bod varu. Žloutky v misce našlehejte metličkou a tenkým pramínkem k nim za stálého šlehání přilévejte horkou tekutinu. Nakonec horké žloutky vlijte zpět do rendlíku a na mírném plamenu za stálého míchání nechte směs zhoustnout.
3. Směs přeceďte přes jemné sítko a přilijte zbylou smetanu. Zmrzlinový základ důkladně vychlaďte v lednici, nalijte do zmrzlinovače a nechte vyšlehat. Karamelové sušenky nalámejte na menší kousky a přidejte je do zmrzliny těsně před tím, než bude docela ztuhlá. Zmrzlinu nechte domrazit v mrazáku a před podáváním ji posypte zbylými sušenkami.
Poznámka k receptu
Zázvorová zmrzlina je sametově jemná a zároveň ostrá, každé sousto chladí i hřeje. Když do ní přidáte pár karamelových sušenek, získá navíc perfektní křupavou strukturu.
1 LITR
CHLAZENÍ 3-4 HODINY
Načítám komentáře...