Plněné čokoládové kuličky
Seznam surovin
- čokoláda 100 gramů (velmi kvalitní, s vysokým podílem kakaa)
- vanilkový krém 1 balíček (v prášku, připravovaný zastudena (Creme olé))
- mléko 1 decilitr
- vaječný koňak 1 lžíce
- jahody 5 kusů
Postup přípravy
Aby se s čokoládou dobře pracovalo, nejprve ji takzvaně vytemperujeme (tím se ustálí struktura kakaového másla v čokoládě). Opatrně ji rozpustíme, aby měla teplotu asi 50 °C, nalijeme ji na chladnou desku (nejlépe z leštěné žuly či mramoru), necháme zchladnout na teplotu asi 28 °C a pak ji znovu lehce zahřejeme asi na 31 °C (někteří výrobci uvádějí hodnoty temperování přímo na obalu a některé čokolády temperaci vůbec nepotřebují).
Čokoládou vylijeme formičky na čokoládu ve tvaru polokoulí (asi 20), chvilku počkáme a čokoládu vylijeme zpět. Po ztuhnutí čokolády ve formičkách znovu vše zopakujeme ještě asi dvakrát, dokud není vrstva ve formičkách dostatečně silná. Necháme vše důkladně ztuhnout v chladu a pak čokoládu opatrně vyklepneme z formiček.
Vanilkový krém připravíme podle návodu na obalu a smícháme ho s mlékem a koňakem. Naplníme jím jednotlivé čokoládové polokoule a každou doplníme kouskem jahody.
Okraje poloviny polokoulí lehce nahřejeme a přilepíme je ke zbývajícím polokoulím. Vzniklé kuličky podáváme vychlazené a podle chuti ozdobené, například tmavou čokoládou nebo jahodami.
Načítám komentáře...