Pudink s rybízem
Seznam surovin
- rybíz 250 gramů (červený i černý)
- smetana zakysaná 190 gramů
- mléko 5 decilitrů
- smetana na šlehání 1 decilitr
- pudinkový prášek vanilkový 1,5 balení
- cukr 3 lžíce
- tuk (na vymazání formiček)
- cukr moučkový (na vysypání formiček)
Postup přípravy
Do kastrolu nalijeme dvě třetiny mléka, smícháme ho s cukrem a přivedeme k varu. Zbylé mléko důkladně rozmícháme s pudinkovým práškem a tuto směs nalijeme do vroucího oslazeného mléka. Za stálého míchání povaříme asi 2 – 3 minuty, dokud pudink nezhoustne. Odstavíme ho z ohně a vmícháme zakysanou smetanu.
Část pudinkové hmoty rozdělíme na dno formiček, které jsme předem vymazali tukem a vysypali moučkovým cukrem. Na tuto vrstvu rozdělíme kuličky červeného rybízu, přidáme opět vrstvu pudinkové hmoty, posypeme ji kuličkami černého rybízu a vše zakryjeme vrstvou zbylé pudinkové hmoty. Formičky uložíme do chladničky a pudink necháme dobře vychladit.
Před podáváním vychlazený pudink opatrně vyklopíme z formiček na dezertní talířky, každou porci ozdobíme kopečkem ušlehané smetany ke šlehání a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Místo zakysané smetany můžete do chladnoucího vanilkového pudinku vmíchat i bílý jogurt. A máte-li rádi vanilkovou chuť, přidejte hned na začátku do mléka s cukrem dřeň vydlabanou z rozkrojeného vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence.
Načítám komentáře...