Rýžová kaše s meruňkami
Seznam surovin
- meruňky 400 gramů
- rýže kulatozrnná 250 gramů (nebo oválná)
- mléko 6 decilitrů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1 decilitr (Salko)
- cukr 4 lžíce
- citron 1/2 kusu (chemicky neošetřený)
- skořice 1 kus (svitek)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Rýži propláchneme v sítu studenou vodou a necháme odkapat. V hrnci přivedeme k varu asi 6,5 dl lehce osolené vody, nasypeme do ní rýži a vaříme asi 10 minut. Pak slijeme přebytečnou vodu a k rýži postupně přiléváme mléko a při středně vysoké teplotě za průběžného míchání dále vaříme, dokud není rýže měkká a kaše dost hustá.
Mezitím v kastrůlku smícháme 3 dl vody s polovinou cukru, několika plátky citronové kůry a skořicí a vše svaříme na třetinu původního množství. Vmícháme vypeckované a na kousky nakrájené meruňky, necháme přejít varem a odstavíme z ohně.
Do kaše před koncem varu přimícháme zbylé dvě lžíce cukru a salko a necháme přejít varem. Na závěr vmícháme meruňky, rýžovou kaši rozdělíme do misek a podáváme ji teplou nebo i studenou.
Poznámka k receptu
Každou porci můžete ještě ozdobit lístkem čerstvé máty nebo meduňky, případně i čerstvě ušlehanou smetanou.
Načítám komentáře...