SMETANOVÁ ZMRZLINA S REBARBOROU
Seznam surovin
Zmrzlina:
- rebarbora 750 gramů
- jahody 100 gramů
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 397 gramů (salko)
- semínka (z 1 vanilkového lusku)
Drobenka:
- mouka pšeničná hladká 75 gramů
- cukr třtinový 30 gramů
- máslo 50 gramů (studené)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte mouku, cukr a máslo, vypracujte drobenku a rozprostřete ji na připravený plech. Pečte 10–15 minut nebo dokud drobenka nezezlátne.
2. Rebarboru omyjte a i se slupkou nakrájejte na kousky. Nasypte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut. Upečenou rebarboru nechte lehce zchladnout, pak ji rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3. Do mísy nalijte salko a smetanu, přidejte semínka z vanilkového lusku a vyšlehejte dotuha. Do směsi opatrně přidávejte rozmixovanou rebarboru a důkladně promíchejte. Jahody zbavte stopek, tyčovým mixérem rozmixujte, klidně však nechte i pár kousků, a přilijte do směsi. Do nádoby vhodné do mrazáku nalijte připravenou směs, posypte upečenou drobenkou – část jí můžete vmíchat dovnitř zmrzliny – a nechte zamrazit. Říká se, že rebarboru člověk buď miluje, nebo nenávidí. Není to pravda, jen ji každý ještě neochutnal ve správné podobě. Terezie a Petra nabízejí dvě úžasné varianty: ultrasnadný kyprý koláč a originální zmrzlinu.
Poznámka k receptu
Byly to nervy, trochu jsme se obávali, že se smetana se salkem nevyšlehá. Šlo to ale snadno, krém nám chutnal i před zamražením. Zlatavá drobenka nahradila příslovečnou třešničku na dortu.
MRAŽENÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...