Smetanový krém s rybízovou omáčkou
Seznam surovin
- smetana na šlehání 5 decilitrů
- smetana zakysaná 90 gramů
- cukr 70 gramů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 60 gramů (Salko)
- želatina 1,3 lžičky (prášková)
- vanilkový lusk 1 kus (nebo několik kapek vanilkové esence)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formiček)
Na omáčku:
Postup přípravy
Pokud máme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozřízneme a vyškrabeme černá semínka uvnitř. Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu, přidáme cukr, špetku soli a vydlabaný obsah vanilkového lusku (nebo vanilkovou esenci), promícháme a společně svaříme. Želatinu namočíme do dvou lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak ji přidáme do horké smetanové směsi a za stálého míchání necháme rozpustit. Do smetanové hmoty vmícháme salko a na závěr zakysanou smetanu. Hmotu naplníme do malých formiček vymazaných tukem a necháme ztuhnout v chladničce.
Mezitím rozmačkáme kuličky rybízu, zasypeme je cukrem, přidáme trošku vody a směs vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky slupek a semínka, a necháme vychladnout.
Formičky se z tuhlým krémem částečně ponoříme na několik sekund do teplé vody, aby se krém uvolnil, a ztuhlý krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky. Krém kolem dokola zalijeme vychladlou rybízovou omáčkou a podáváme.
Poznámka k receptu
Je-li omáčka řidší, můžete ji ještě povařit. Tím se zahustí a vznikne velmi chuťově výrazná omáčka.
Načítám komentáře...