Sorbet z černého rybízu
Seznam surovin
- rybíz 500 gramů (černý, může být i mražený)
- cukr krupice 90 gramů
- cukr vanilkový 2 balení
- med 4 lžíce
- vodka 4 lžíce
- šťáva citronová 2 lžíce
- želatina 1 lžíce (prášková)
- rybíz (černý, kuličky, na ozdobení)
Postup přípravy
Oba druhy cukru zalijeme asi 2 dl vody a za stálého míchání povaříme, až se cukr zcela rozpustí. Přidáme kuličky černého rybízu a krátce povaříme. Rybízovou směs necháme zchladnout a pak ji lehce rozmixujeme a ještě propasírujeme přes síto. Želatinu namočíme do 4 lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak ji rozehřejeme v mikrovlnné troubě zapnuté na nízký stupeň (nebo v misce ponořené do horké vodní lázně) a vmícháme ji spolu s vodkou, medem a citronovou šťávou do propasírované rybízové hmoty. Směs nalijeme do vhodné nádoby, uložíme v mrazničce a za občasného promíchání ji necháme zamrazit.
Když ještě není hmota zcela zmrzlá, rozmixujeme ji, znovu uložíme v mrazničce a necháme nejméně 3 hodiny mrazit.
Před podáváním necháme sorbet lehce povolit, vykrojíme z něj kuličky, upravíme je na dezertní talířky, doplníme kuličkami rybízu a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Oba druhy cukru i citronovou šťávu přidávejte podle kyselosti rybízu a také podle toho, zda máte raději sladší nebo kyselejší chuť.
Načítám komentáře...