Sýrové dortíky s brusinkami
Seznam surovin
- linecké těsto 350 gramů
- marmeláda (červená, na slepení)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- olej (na vymazání formiček)
- cukr moučkový (na vysypání formiček)
Na náplň:
- sýr tvarohový 450 gramů (Cottage, nebo Lučina)
- smetana zakysaná 150 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- šťáva pomerančová 0,8 decilitru
- želatina 1,5 lžíce (prášková)
- likér pomerančový (Grand Marnier, pro děti nemusí být)
Na polevu:
- brusinky 200 gramů (čerstvé)
- cukr 4 lžíce
- dortové želé červené 1 balení
- med 1 lžíce
Postup přípravy
Linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj kolečka o stejném průměru, jako jsou kulaté vyšší formičky na dortíky, přeložíme je na plech s papírem na pečení a upečeme při 180 °C dozlatova (asi 12 - 15 minut). Po vychladnutí slepíme kolečka po dvou marmeládou.
Želatinu namočíme do pomerančové šťávy smíchané s 0,7 dl studené vody a necháme nabobtnat. V misce smícháme cottage se smetanou, oběma cukry a trochou likéru. Nabobtnalou želatinu opatrně zahřejeme a když se rozpustí, smícháme ji s částí sýrové hmoty a pak vmícháme i zbylou sýrovou hmotu.
Vhodné formičky na dortíky vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno vložíme slepená linecká kolečka, zalijeme je sýrovou hmotou a necháme důkladně ztuhnout v chladu.
Brusinky krátce povaříme s 2 dl vody, cukrem, medem a dortovým želé, až brusinky změknou. Teplým brusinkovým želé zalijeme ztuhlé dortíky ve formičkách a opět necháme vychladit.
Před podáváním dortíky opatrně vyjmeme z formiček.
Recept na linecké těsto najdete zde.
Načítám komentáře...