Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem
Seznam surovin
- čokoláda 200 gramů (Lindt - na vaření nebo Excellence 70%)
- vejce 5 kusů
- sůl 1 špetka
- cukr 100 gramů
- rum 2 lžíce
- smetana na šlehání 125 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
Na višňový dip:
- višně 200 gramů
- šťáva višňová 4 decilitry
- skořice 1 kus (svitek)
- badyán 3 kusy
- cukr 50 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- šťáva citronová (z půlky citronu)
Na dokončení:
- třešně 3 lžíce
- čokoláda hořká 4 lžíce (hoblinky, čokoláda z řady Lindt Excellence)
Postup přípravy
Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně.
Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme je do tuha. V průběhu šlehání postupně přidáváme 100 g cukru. Do žloutků přidáme dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rum a metličkou je vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a bílkový sníh.
Čokoládovou pěnu dáme do misky, uhladíme ji, zakryjeme a uložíme na 3 hodiny do chladničky.
Na omáčku (dip) rozpustíme cukr v kastrůlku na světlý karamel. Přidáme višně i višňovou štávu, skořici a badyán a povaříme na mírném ohni asi 15 minut. Přmícháme kukuřičný škrob rozmíchaný asi ve lžíci studené vody, krátce povaříme, omáčku přecedíme přes síto a dochutíme ji citronovou šťávou.
Do hlubokých talířů rozdělíme třešně, nalijeme na ně višňovou omáčku, do středu umístíme kopeček čokoládové pěny a ozdobíme je hoblinkami čokolády.
Načítám komentáře...