Trifle
Seznam surovin
Pohár:
- piškoty cukrářské 20 kusů
- džem (jahodový)
- sherry suché 250 mililitrů
- ovoce mražené 500 gramů
- cukr krupice 25 gramů
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- ořechy pistáciové 1 hrst (nesolené)
- růžové plátky (kandované)
Krém:
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- vejce 4 kusy (žloutky)
- vejce 1 kus (celé)
- cukr krupice 25 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte vaječný krém. V míse rozšlehejte žloutky, vejce a cukr. Ohřejte smetanu těsně pod bod varu, přidejte dřeň z jednoho vanilkového lusku a za stálého míchání vlijte do vaječné směsi. Vše přelijte do čistého hrnce a pomalu na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Obvykle trvá 10 - 15 minut, než krém zhoustne. Hotový krém přelijte do mísy a povrch těsně zakryjte fólií, aby se neudělal škraloup.
2. Piškoty vodorovně rozřízněte a slepte marmeládou. Naskládejte na dno pohárů nebo servírovací mísy a zalijte sherry. Pokračujte vrstvou ovoce, které trochu pocukrujte. Další vrstvu tvoří krém. Trifle uložte alespoň na jeden den do chladničky, aby krém dostatečně ztuhl.
3. Hodinu před podáváním vyjměte trifle z chladničky. Ušlehejte vláčnou šlehačku a potřete jí vršek dezertu. Ozdobte nasekanými pistáciemi a - pokud seženete - krystalky kandovaných růžových plátků.
Poznámka k receptu
Dezert, v němž se snoubí sladké s kyselým, se objevuje na vánočním menu v Británii. Jeho lehkost oceníte i se žaludkem plným bramborového salátu. Připravit ho můžete po porcích do pohárů nebo efektně do jedné velké mísy. Chutnat bude obojí.
Načítám komentáře...