Verrines podle Ivety Fabešové
Seznam surovin
Drobenka:
- cukr krupice 35 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- citronová kůra 1 gram
- máslo 100 gramů (změklé)
- sůl 1 špetka
Náplň:
Krém:
- cukr krupice 50 gramů
- želatina 1 gram
- mléko 140 mililitrů
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 1 kus (velký)
- moučka kukuřičná (škrob) 10 gramů
- máslo 80 gramů
- sůl 1 špetka
Karamel:
- cukr krupice 50 gramů
- máslo 30 gramů
- smetana 50 gramů
- sůl 1 špetka
Krém chantilly:
- vanilkový lusk 1 kus
- smetana na šlehání 300 gramů
- sýr Mascarpone 75 gramů
- cukr třtinový 30 gramů
Postup přípravy
1. Práci si rozdělte na dva dny: nejprve připravte citronovou drobenku, žloutkový krém a karamel. Do mísy dejte všechny suroviny na drobenku a ručně je prohněťte, aby se spojily. Hotovou drobenku vysypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C 15–20 minut, dokud těsto nezpevní a nezezlátne. Nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
2. Cukr vsypte do rendlíku se silným dnem a na mírném ohni ho zahřívejte, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje. Mezitím přiveďte k varu smetanu a udržujte ji teplou. Jakmile karamel zezlátne, přilijte k němu smetanu – opatrně, směs bude prskat. Míchejte, dokud směs není zcela hladká, pak ji stáhněte z plotny a vmíchejte sůl a máslo. Karamel nechte vychladnout a do druhého dne ho skladujte v lednici.
3. Připravte žloutkový krém: vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyjměte semínka. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte vanilková semínka a pomalu přiveďte k varu. V misce prošlehejte žloutky, cukr, sůl a škrob. Jakmile se mléko začne vařit, naběračkou část odeberte a za stálého šlehání přidejte ke žloutkům. Pak žloutkovou směs přilijte do rendlíku k mléku a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne (můžete si pomoct teploměrem, hotová směs by měla mít 85 °C). Nepřestávejte míchat, aby se žloutky nesrazily. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a pak ji spolu s máslem vmíchejte do krému. Zakryjte potravinářskou fólií, aby se neutvořil škraloup, a uchovávejte v lednici.
4. Druhý den vyšlehejte šlehačku s cukrem a vanilkovými semínky dotuha a ručně vmíchejte mascarpone. Banány oloupejte a nakrájejte na kostičky, mučenku rozkrojte a vydlabejte dužinu. Banány i mučenku promíchejte s citronovou kůrou. Nakonec všechny připravené ingredience rozdělte do skleniček: na dno dejte slaný karamel a část drobenky, pak přidejte banány, krém Chantilly, žloutkový krém a nakonec zbytek drobenky.
Poznámka k receptu
Nelekněte se seznamu ingrediencí, tenhle dezert je vyrobený z běžných surovin, které máte po ruce. Jeho chuť je neobyčejná a rozhodně stojí za tu práci. Navíc se díky němu naučíte skvělé krémy, které využijete i jinde.
Načítám komentáře...