Vinná mražená pěna
Seznam surovin
- cukr krupice 175 gramů
- pomeranče 1 kus
- citron 1,5 kusu
- víno portské 275 mililitrů
- hřebíček 3 kusy
- skořice 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
- víno červené 2 lžíce (portské)
- bílek 1 kus (z velkého vejce)
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte cukrový rozvar: Cukr rozmíchejte ve 175ml vody, uveďte do varu a pak pozvolna povařte 15 minut. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout, vlijte do misky a dejte do ledničky.
2. Oloupejte několik proužků kůry z dobře omytého pomeranče a citronu a nakrájejte je na tenké nudličky. Z ovoce následně důkladně vymačkejte šťávu.
3. V nekovovém kastrůlku spolu svařte víno, koření, citrusovou šťávu a kůru a nechte vychladnout. Potom přilijte portské a dejte dobře vychladit do ledničky.
4. K vinné směsi pak přidejte cukrový rozvar, promíchejte a dejte na 3 hodiny do mrazáku. Nakonec ke směsi opatrně vmíchejte dotuha ušlehaný sníh z bílku a mrazte ještě několik hodin nebo přes noc. Občas promíchejte, aby se v hmotě netvořily krystaly.
Poznámka k receptu
Tato zmrzlina možná nevypadá typicky britsky, ovšem použití portského, nápoje, který je v Británii takřka povinný, ji mezi tamní dezerty bez diskuse řadí. Zkrátka - no comment!
Načítám komentáře...