ZMRZLINA S WHISKY A KANDOVANÝM ZÁZVOREM

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte si dvě mísy. Na větší posaďte cedník, do ní budete zmrzlinovou směs přelévat. Menší mísa poslouží na žloutky. Nalijte mléko do rendlíku, přilijte smetanu a přisypte cukr. Zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Mléko se smetanou by mělo být horké, ale nemělo by se vařit. Zatímco se rozpouští cukr, oddělte žloutky od bílků. Bílky schovejte pro jiné použití (třeba na pusinky), žloutky dejte do menší mísy a lehce je našlehejte. Sběračkou naberte horkou smetanu s mlékem a za stálého šlehání ji přilijte opatrně ke žloutkům. Takto postupujte, dokud obě směsi nesmícháte dohromady.

2. Vraťte směs do hrnce a pozvolna zahřívejte. Míchejte a kontrolujte teplotu – je třeba, aby se žloutky ve zmrzlině pasterovaly a celá směs zhoustla do konzistence velmi řídkého pudinku. Trvá to asi deset minut. Pokud máte teploměr, měl by ukazovat zhruba 80 °C, bez teploměru ověřte konzistenci na gumové stěrce. Pokud za prstem na stěrce zůstává cestička, je hotovo. Směs přelijte přes cedník (zachytí pří- padné sraženiny z vajec) do připravené mísy a dejte chladit. 3. Jakmile je zmrzlinová směs vychlazená, přilijte k ní whisky a nalijte do zmrzlinovače. Těsně před koncem míchání nasypte do zmrzlinovače kandovaný zázvor. V případě, že zmrzlinovač nemáte, je třeba zmrzlinu v pravidelných intervalech vytahovat z mrazáku a promíchávat tyčovým mixérem – stačí zhruba 3 až 4 intervaly po 45 minutách. Naposledy vidličkou jemně vmíchejte zázvor. Zmrzlina je dobrá hned, ale je třeba počítat, že je vzhledem k obsahu alkoholu méně tuhá. Pro lepší konzistenci nechte zmrzlinu ještě několik hodin ztuhnout v mrazáku.

Poznámka k receptu

Tahle zmrzlina je jako stvořená k pojídání u sálajícího krbu. Studí a současně hřeje chutí whisky, a co teprve když kousnete do zázvoru… Teplo a chlad. Štiplavost zázvoru a sladkost smetany. Protiklady se zkrátka přitahují!

ASI 1 LITR ZMRZLINY

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...