Zmrzlina se slaným karamelem
Seznam surovin
- smetana na šlehání 500 mililitrů (pokojové teploty)
- cukr krystal 180 gramů
- mléko 300 mililitrů (polotučné)
- žloutek 5 kusů
- sůl mořská 8 gramů (uzená)
Postup přípravy
1. V hrnci se širším dnem začněte zahřívat dvě lžíce cukru. Jakmile se rozpustí, přidávejte vždy po lžících další, míchejte, aby se krystalky rozpouštěly i po krajích hrnce. Postupujte, dokud nespotřebujete veškerý cukr a karamel nezíská mahagonovou barvu. Ztlumte plamen a přilijte smetanu. Pozor, směs bude vřít a prskat. Přidejte mléko, sůl a zahřejte. Pokud jsou ve směsi tvrdé kousky karamelu, lehce zahřívejte a míchejte, dokud se nerozpustí.
2. V míse promíchejte žloutky a opatrně k nim pramínkem za stálého míchání vlijte polovinu směsi. Promíchejte a vraťte do hrnce ke zbytku tekutiny. Vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne - asi jako na řidší pudink.
3. Dejte vychladit do lednice a pak zamrazte.
Poznámka k receptu
- Pozor! Způsobuje závislost a jeden kopeček nikdy nestačí. Výsledná kvalita v tomto případě závisí na kvalitě použité soli. Vyberte tu nejlepší.
- Ingredience na 1 litr zmrzliny, nutné počítat s mražením 4 hodiny.
Načítám komentáře...