Zmrzlina smetanová s ostružinovým mramorováním
Seznam surovin
Na zmrzlinu:
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- mléko 300 mililitrů (polotučné)
- cukr krystal 140 gramů
- žloutek 5 kusů
- sůl 1 špetka
- vanilkový extrakt 1 lžička
Na mramorování:
- ostružiny 160 gramů (i mražené)
- cukr krystal 3 lžíce
- šťáva citronová 1 lžička
- vodka 1 lžíce
Postup přípravy
1. Zahřejte mléko s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí a mléko není horké. Smetanu dejte do mísy, navrch umístěte cedník. V další misce rozmíchejte žloutky a opatrně na ně pramínkem za stálého míchání vlijte polovinu mléka. Promíchejte a vraťte do hrnce ke zbytku mléka. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Přelijte přes cedník ke smetaně. Přidejte vanilkový extrakt. Vychlaďte v lednici a studenou směs nalijte do zmrzlinovače.
2. Zatímco se směs chladí, rozmačkejte vidličkou všechny přísady na ostružinovou omáčku, zmrazené ovoce nechte předtím povolit. Jakmile je zmrzlina umíchaná, mramorujte: do nádoby vhodné do mrazáku vkládejte střídavě lžíci zmrzliny a lžíci omáčky. Nechte zatuhnout.
Poznámka k receptu
- Čistá smetanová chuť si rozumí s kterýmkoli drobným kyselejším ovocem. Třeba s malinami, borůvkami nebo rybízem. Prostě hit na celé léto.
- Nutné počítat s mražením 4 hodiny.
Načítám komentáře...