Zmrzlinový hřbet
Seznam surovin
- zmrzlina 4 decilitry (vanilková)
- zmrzlina 4 decilitry (s příchutí likéru Baileys)
- zmrzlina 4 decilitry (s příchutí belgické čokolády)
- piškoty cukrářské 10 kusů (oválné)
- ořechy lískové 60 gramů
- čokoláda hořká 40 gramů
- cukr hnědý 2 lžíce
- cukr 1 lžíce (bílý)
- máslo 10 gramů
Postup přípravy
Formu na hřbet vyložíme potravinářskou fólií a naplníme ji po lžících střídavě jednotlivými druhy zmrzliny (pracujeme co nejrychleji, aby zmrzlina moc nepovolila). Na zmrzlinu narovnáme těsně vedle sebe cukrářské piškoty, celou naplněnou formu zabalíme do fólie a dáme zamrazit.
Mezitím v rendlíku za stálého míchání zvolna opražíme nahrubo nakrájené lískové oříšky, přimícháme máslo, zasypeme bílým a třtinovým cukrem a mícháme, dokud se cukr neroztaví na karamel. Když začne zlátnout, odstavíme rendlík z ohně.
Zmrzlý hřbet opatrně vyklopíme z formy na mísu a pomocí lžíce ho v několika pruzích přelijeme horkým karamelem s oříšky. Na závěr ho přestříkáme rozpuštěnou hořkou čokoládou, ihned ho naporcujeme a podáváme.
Poznámka k receptu
Cukrářské piškoty můžete před zamražením pokapat svým oblíbeným likérem, třeba ořechovým nebo Baileys.
Načítám komentáře...