Zuppa inglese - Anglická polévka
Seznam surovin
- žloutek 6 kusů
- cukr moučkový 150 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- mléko 500 mililitrů
- citronová kůra (z 0.5 citronu)
- piškotový korpus 300 gramů (o síle 1 cm)
- víno 1 hrnek (Marsala, malý)
- čokoláda 55 gramů (60%)
- mandle 50 gramů (plátky)
- granátové jablko (na ozdobení)
Postup přípravy
1. Žloutky smíchejte s cukrem ve velkém, nejlépe litinovém hrnci s těžkým dnem. Pak vmíchejte - skvěle to jde metlou - mouku a dobře ji promíchejte, aby se spojila s cukrovými žloutky.
2. Mléko nalijte do jiného hrnce, vmíchejte citronovou kůru a přiveďte téměř k bodu varu. Pak je postupně, za stálého promíchávání, přilévejte ke žloutkům. Dbejte, aby se obě směsi spojily a netvořily se cucky. Hrnec postavte na sporák a na co nejnižším plamenu zahřívejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Provařte 5 minut.
3. Na dno velké servírovací mísy nebo několika malých sklenic dejte část žloutkového pudinku. Navrch vyskládejte část piškotu, pokapejte částí marsaly, pak překryjte další částí pudinku a dalším kusem piškotu. Opět pokapejte alkoholem. Zbytek pudinku rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte čokoládu, kterou jste si předem rozpustili ve vodní lázni. Další vrstvou zuppa inglese je čokoládový pudink. Na ni dejte opět piškot, pokapejte marsalou a navrch rozetřete neobarvený pudink. Nechte 4 hodiny chladnout. Podávejte ozdobené plátky mandlí a jadérky granátového jablka.
Poznámka k receptu
Nejde o anglickou polévku, ale o italskou verzi anglického moučníku trifle. V Itálii se totiž slovo zuppa vztahuje jak ke slaným, tak sladkým pokrmům. Kuchaři vévody d’Este z Ferrary po návštěvě Anglie napodobili anglický trifle.
4 hodiny chlazení
Načítám komentáře...